Asbestsanering Kosten: Wat Zijn de Prijzen?

Asbest is een stof die vroeger veel gebruikt werd in de bouw vanwege de goede isolerende eigenschappen. Tegenwoordig weten we dat asbest gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Als je asbest in je huis hebt, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk laten verwijderen. Maar wat zijn de kosten van asbestsanering? In dit artikel bespreken we de prijzen van asbestsanering en waar je op moet letten bij het inhuren van een asbestsaneerder.Wat is asbest en waarom is het gevaarlijk?

Asbest is een natuurlijk mineraal dat vroeger veel gebruikt werd in de bouw vanwege de goede isolerende eigenschappen. Asbest is echter ook gevaarlijk voor de gezondheid omdat de kleine vezels die vrijkomen bij beschadiging of slijtage kunnen worden ingeademd. Dit kan leiden tot verschillende vormen van kanker, zoals longkanker en mesothelioom.

Hoe herken je asbest in huis?

Asbest kan in verschillende materialen zitten, zoals cement, isolatiemateriaal, plaatmateriaal en dakbedekking. Als je vermoedt dat er asbest in je huis zit, kun je dit laten onderzoeken door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf. Zij kunnen een monster nemen en analyseren of er asbest in het materiaal zit. Als er asbest is gevonden, moet je dit zo snel mogelijk laten verwijderen.

Wat zijn de kosten van asbestsanering?

De kosten van asbestsanering kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het type materiaal waarin het asbest zit, de hoeveelheid asbest die verwijderd moet worden, de moeilijkheidsgraad van de sanering en de bereikbaarheid van de locatie zijn allemaal factoren die de prijs bepalen. Gemiddeld kun je rekening houden met een prijs tussen de €800 en €1.500 per vierkante meter. Voor een gemiddelde eengezinswoning zal dit neerkomen op een totaalbedrag tussen de €8.000 en €15.000.

Waar moet je op letten bij het inhuren van een asbestsaneerder?

Als je asbest wilt laten verwijderen, is het belangrijk om een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen. Dit bedrijf moet beschikken over de juiste certificaten en verzekeringen en moet werken volgens de geldende wet- en regelgeving. Je kunt op de website van de Rijksoverheid een lijst vinden van gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijven.

Daarnaast is het belangrijk om offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven, zodat je een goede vergelijking kunt maken van de prijzen en de diensten die worden aangeboden. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit van de dienstverlening en de ervaring van het bedrijf.

FAQs

Wat is asbestsanering?

Asbestsanering is het verwijderen van asbest uit een gebouw of object, om zo gezondheidsrisico’s te voorkomen. Dit moet gebeuren door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf.

Is asbestsanering verplicht?

Ja, als er asbest in een gebouw of object aanwezig is en dit een gevaar vormt voor de gezondheid, dan ben je als eigenaar verplicht om dit te laten verwijderen.

Kan ik asbest zelf verwijderen?

Nee, het is niet toegestaan om asbest zelf te verwijderen. Dit moet altijd worden gedaan door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf.

Worden de kosten van asbestsanering vergoed?

In sommige gevallen worden de kosten van asbestsanering vergoed, bijvoorbeeld als de asbest is vrijgekomen bij een brand of bij werkzaamheden aan de openbare weg. Raadpleeg hiervoor je verzekeraar of de gemeente.

Hoe lang duurt asbestsanering?

De duur van de asbestsanering is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid asbest die verwijderd moet worden en de moeilijkheidsgraad van de sanering. Gemiddeld duurt een asbestsanering tussen de 1 en 5 dagen.

Conclusie

Asbest is een gevaarlijke stof die in veel gebouwen en objecten nog aanwezig is. Als je asbest in je huis hebt, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten verwijderen door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf. De kosten van asbestsanering kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het is daarom belangrijk om offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven en niet alleen te letten op de prijs, maar ook op de kwaliteit van de dienstverlening. Het is niet toegestaan om asbest zelf te verwijderen, dit moet altijd worden gedaan door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf.