Eternit platen asbest herkennen

Asbest is een gevaarlijk materiaal dat in het verleden veel werd gebruikt in de bouw. Eén van de toepassingen was in de vorm van Eternit platen. Het is belangrijk om te weten hoe je deze platen kunt herkennen, zodat je jezelf en anderen kunt beschermen tegen de gevaren van asbest. In dit artikel zullen we je informeren over de verschillende manieren waarop je Eternit platen met asbest kunt identificeren.Wat zijn Eternit platen?

Eternit platen zijn dak- en gevelplaten die vroeger veel werden gebruikt in de bouw. Ze zijn gemaakt van cement vermengd met asbestvezels. Deze platen waren populair vanwege hun duurzaamheid, isolerende eigenschappen en lage kosten. Echter, door de schadelijke effecten van asbest zijn ze nu verboden en worden ze beschouwd als gevaarlijk afval.

Eternit asbestplaten herkennen

Hoe kun je Eternit platen met asbest herkennen?

Er zijn verschillende manieren om Eternit platen met asbest te herkennen. Hier zijn enkele belangrijke punten om op te letten:

1. Visuele inspectie

Een visuele inspectie kan je vaak al veel informatie geven. Let op de volgende kenmerken:

  • De platen zijn meestal grijs of bruin van kleur.
  • Ze hebben een gladde textuur en zijn vaak voorzien van een golfprofiel.
  • De platen kunnen vlekken of verkleuringen vertonen.

2. Opschriften en markeringen

Soms zijn Eternit platen voorzien van opschriften of markeringen die aangeven dat ze asbest bevatten. Let op woorden zoals “asbestcement” of “bevat asbest” op de platen zelf of op de verpakking.

3. Professionele analyse

Als je nog steeds twijfelt of de platen asbest bevatten, kun je het beste een professionele analyse laten uitvoeren. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die monsters kunnen nemen en deze analyseren in een laboratorium. Zij kunnen met zekerheid vaststellen of de platen asbest bevatten.

Wat te doen als je Eternit platen met asbest hebt?

Eternit asbestcement platen

Als je Eternit platen met asbest hebt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste maatregelen te nemen. Asbest kan schadelijk zijn voor de gezondheid als het wordt ingeademd. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

  1. Neem geen risico en laat de platen altijd verwijderen door een gecertificeerd bedrijf dat ervaring heeft met asbestsanering.
  2. Vermijd het breken of beschadigen van de platen, omdat dit de asbestvezels kan vrijgeven.
  3. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van de platen.
  4. Zorg ervoor dat je de juiste beschermende kleding en een ademmasker draagt als je in de buurt van de platen komt.

Conclusie

Het herkennen van Eternit platen met asbest is van groot belang om jezelf en anderen te beschermen tegen de gevaren van asbest. Door visuele inspectie, het controleren van opschriften en markeringen, en het eventueel laten uitvoeren van een professionele analyse, kun je vaststellen of de platen asbest bevatten. Als je Eternit platen met asbest hebt, is het raadzaam om deze te laten verwijderen door een professioneel bedrijf dat gespecialiseerd is in asbestsanering.

Veelgestelde vragen

1. Hoe gevaarlijk is asbest?

Asbest is zeer gevaarlijk voor de gezondheid. Het inademen van asbestvezels kan leiden tot ernstige longziekten, waaronder longkanker en asbestose.

2. Kan ik Eternit platen met asbest zelf verwijderen?

Nee, het is niet aan te raden om Eternit platen met asbest zelf te verwijderen. Laat dit over aan een professioneel bedrijf dat ervaring heeft met asbestsanering.

3. Hoe lang duurt het verwijderen van Eternit platen met asbest?

De duur van het verwijderingsproces hangt af van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid platen en de bereikbaarheid ervan. Een professioneel bedrijf kan je vooraf informeren over de geschatte duur van het verwijderen.

4. Wat zijn de kosten van het laten verwijderen van Eternit platen met asbest?

De kosten kunnen variëren afhankelijk van de omvang van het project en de specifieke omstandigheden. Het is raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende gecertificeerde asbestsaneringsbedrijven.

5. Is asbest nog steeds toegestaan in de bouw?

Nee, asbest is sinds 1993 verboden in Nederland. Het gebruik van asbest in de bouw is niet meer toegestaan.

Let op: Het is van groot belang om voorzichtig om te gaan met asbest. Raadpleeg altijd een professional voor advies en het verwijderen van asbest.