Hoe EPC certificaat opzoeken?

Hoe EPC certificaat opzoeken?



Als je een woning in Nederland wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het energieprestatiecertificaat (EPC). Het EPC certificaat geeft informatie over de energiezuinigheid van een woning en is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Maar hoe kun je nu eigenlijk het EPC certificaat opzoeken? In dit artikel zullen we je laten zien hoe je dit kunt doen.

Wat is een EPC certificaat?

Een EPC certificaat, ook wel bekend als een energielabel, is een document dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Het certificaat wordt opgesteld door een erkende energieadviseur en is gebaseerd op verschillende factoren, zoals de isolatie van de woning, het type verwarmingssysteem en het energieverbruik. Het EPC certificaat is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning en moet aanwezig zijn bij de overdracht van de woning.

Hoe kun je het EPC certificaat opzoeken?

Het opzoeken van het EPC certificaat is vrij eenvoudig. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen.

1. Online opzoeken via de RVO website

De snelste en meest betrouwbare manier om het EPC certificaat op te zoeken, is via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op de website kun je het adres van de woning invoeren en krijg je direct het EPC certificaat te zien. Het enige wat je nodig hebt, is het adres van de woning.

2. Opvragen bij de verkoper of verhuurder

Als je een woning wilt kopen of huren, kun je ook het EPC certificaat opvragen bij de verkoper of verhuurder. Zij zijn verplicht om het certificaat aan jou te verstrekken. Het is belangrijk om het certificaat te controleren voordat je een beslissing neemt over de woning.

3. Raadplegen van het energielabel register

Daarnaast kun je het EPC certificaat ook opzoeken in het energielabel register. Dit register is openbaar en bevat informatie over de energieprestatie van woningen. Je kunt hier het adres van de woning invoeren en het certificaat opzoeken.

Waarom is het opzoeken van het EPC certificaat belangrijk?

Het opzoeken van het EPC certificaat is belangrijk omdat het je inzicht geeft in de energiezuinigheid van een woning. Een energiezuinige woning kan je op de lange termijn veel geld besparen op energiekosten. Daarnaast draag je met een energiezuinige woning ook bij aan een beter milieu. Het is daarom verstandig om het EPC certificaat te raadplegen voordat je een beslissing neemt over de aankoop of huur van een woning.

Conclusie

Het opzoeken van het EPC certificaat is essentieel bij het kopen of huren van een woning in Nederland. Door het certificaat te raadplegen, krijg je inzicht in de energiezuinigheid van de woning en kun je een weloverwogen beslissing nemen. Er zijn verschillende manieren waarop je het EPC certificaat kunt opzoeken, zoals via de RVO website, door het op te vragen bij de verkoper of verhuurder, of door het energielabel register te raadplegen. Neem altijd de tijd om het certificaat te controleren voordat je een definitieve keuze maakt.

Veelgestelde vragen

1. Wat is het verschil tussen een EPC certificaat en een energielabel?

Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, is er geen verschil tussen een EPC certificaat en een energielabel. Beide termen verwijzen naar hetzelfde document dat de energiezuinigheid van een woning aangeeft.

2. Moet ik betalen voor het opzoeken van het EPC certificaat?

Nee, het opzoeken van het EPC certificaat is gratis. Je kunt dit eenvoudig online doen via de RVO website of door het energielabel register te raadplegen.

3. Is het EPC certificaat verplicht bij de verkoop van een woning?

Ja, het EPC certificaat is verplicht bij de verkoop van een woning. Zonder geldig certificaat mag een woning niet worden verkocht.

4. Wat moet ik doen als het EPC certificaat ontbreekt?

Als het EPC certificaat ontbreekt, is het verstandig om dit aan te kaarten bij de verkoper of verhuurder. Zij zijn verplicht om het certificaat aan jou te verstrekken. Als zij dit niet kunnen of willen doen, kun je overwegen om af te zien van de koop of huur van de woning.

5. Kan ik het EPC certificaat ook opvragen voor een huurwoning?

Ja, ook voor een huurwoning kun je het EPC certificaat opvragen. Dit kun je doen bij de verhuurder of via de RVO website. Het is belangrijk om het certificaat te controleren voordat je een huurovereenkomst aangaat.