Totaalrenovatie prijs: Premies en bespaartipsRenoveren is een grote klus én een grote investering. Wist je dat de prijs van een totaalrenovatie sterk kan variëren, afhankelijk van talloze factoren? In dit blogartikel delen we bruikbare informatie over de kosten, premies en bespaartips om jouw totaalrenovatie tot een betaalbaar succes te maken.

Lees verder en ontdek hoe je jouw droomhuis kunt realiseren zonder de bank te breken.

Samenvatting

 • Totaalrenovatie kan veel kosten met zich meebrengen, maar de prijs varieert afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de renovatie en de gekozen materialen.
 • Er zijn premies beschikbaar om de kosten te verlagen, zoals energiepremies en renovatiepremies. Deze premies kunnen per regio verschillen en hebben vaak specifieke voorwaarden.
 • Om geld te besparen bij een totaalrenovatie, kun je offertes vergelijkenbepaalde werkzaamheden zelf uitvoeren en energiezuinige apparaten kiezen.
 • Bij het plannen van een totaalrenovatie kun je ervoor kiezen om een totaalaannemer in te huren of zelf de coördinatie op je te nemen. Het inhuren van een aannemer kan handig zijn, maar ook duurder.

Wat kost een totaalrenovatie?

Het is belangrijk om te weten wat de kosten zijn voor een totaalrenovatie, inclusief de kosten per onderdeel en de factoren die invloed hebben op de totaalrenovatie prijs.

Kosten per onderdeel

Bij het plannen van een totaalrenovatie is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende onderdelen van de renovatie en hun respectieve kosten. Hierbij een overzicht van de geschatte kosten per onderdeel.

Onderdeel Geschatte Kosten
Keukenrenovatie €5000 – €15000
Badkamerrenovatie €4000 – €10000
Zolderrenovatie €10000 – €30000
Woonkamerrenovatie €5000 – €15000
Dakrenovatie €8000 – €20000
Buitenrenovatie €10000 – €25000
Vloerrenovatie €2000 – €5000

Let op: deze prijzen zijn slechts richtlijnen en kunnen variëren op basis van de complexiteit en omvang van de renovatie, de gekozen materialen en de kosten van de aannemer. Het is altijd belangrijk om offertes te vragen bij verschillende aannemers om een gedetailleerd inzicht te krijgen in de verwachte kosten.

Invloedrijke factoren op de totaalrenovatie prijs

De totaalrenovatie prijs wordt beïnvloed door verschillende factoren. De omvang van de renovatie speelt een belangrijke rol, evenals het type renovatiewerk dat moet worden gedaan.

Daarnaast hebben ook de materiaalkeuze en de kwaliteit van de gebruikte materialen invloed op de totaalprijs. Andere factoren die de prijs kunnen beïnvloeden zijn de arbeidskosten, de locatie van het project en eventuele bijkomende kosten zoals vergunningen.

Het is belangrijk om rekening te houden met al deze factoren bij het plannen van een totaalrenovatie en om offertes te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen.

Premies en besparingsmogelijkheden voor totaalrenovatie

Er zijn verschillende premies beschikbaar om de kosten van een totaalrenovatie te verlagen, zoals renovatiesubsidies voor energiebesparende maatregelen. Daarnaast zijn er ook besparingsmogelijkheden die kunnen helpen bij het beheersen van de kosten, zoals het vergelijken van offertes en het zelf uitvoeren van bepaalde renovatiewerken.

Beschikbare premies

 • Er zijn verschillende premies beschikbaar voor totaalrenovatie.
 • Energiepremies: Deze premies zijn gericht op energiebesparende maatregelen, zoals isolatie van de woning en het plaatsen van energiezuinige apparatuur.
 • Renovatiepremies: Deze premies helpen bij het financieren van specifieke renovatiewerken, zoals het vernieuwen van de keuken of badkamer.
 • Subsidies voor duurzame renovaties: Deze subsidies worden gegeven aan renovatieprojecten die een positieve impact hebben op het milieu en duurzaamheid bevorderen.
 • Gemeentelijke premies: Sommige gemeenten bieden extra premies aan bovenop de nationale premies, om zo renovatiewerken in hun regio te stimuleren.
 • Provinciale premies: In sommige provincies zijn er specifieke premies beschikbaar voor bepaalde types renovatiewerken.

Let op dat de beschikbare premies kunnen verschillen per regio en dat er vaak specifieke voorwaarden verbonden zijn aan het verkrijgen ervan. Het is altijd verstandig om goed onderzoek te doen naar welke premies er voor jouw situatie beschikbaar zijn.

Tips om kosten te besparen

 • Vergelijk offertes van verschillende aannemers om de beste prijs te vinden.
 • Doe bepaalde renovatiewerkzaamheden zelf, als je handig bent.
 • Koop materialen en benodigdheden in bulk om korting te krijgen.
 • Kies voor energiezuinige apparaten en verlichting om op lange termijn kosten te besparen.
 • Overweeg tweedehands meubels en accessoires in plaats van nieuwe te kopen.
 • Maak een gedetailleerd budgetplan en houd je eraan tijdens de renovatie.

Inspiratie: voorbeelden van totaalrenovaties

Bekijk hier enkele inspirerende voorbeelden van succesvolle totaalrenovaties, zoals een keukenrenovatie, woonkamerrenovatie en zolderrenovatie.

Keukenrenovatie

Bij een totaalrenovatie is het ook mogelijk om de keuken te renoveren. Dit kan variëren van kleine aanpassingen, zoals het vervangen van de keukenkastjes en het aanbrengen van een nieuw werkblad, tot een volledige make-over waarbij de indeling en apparatuur worden vernieuwd.

De kosten van een keukenrenovatie zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de keuken en de gekozen materialen. Daarnaast spelen ook de arbeidskosten een rol.

Het is mogelijk om te besparen op een keukenrenovatie door offertes te vergelijken en te kiezen voor kwalitatieve maar betaalbare materialen.

Woonkamerrenovatie

Bij een totaalrenovatie is het ook mogelijk om de woonkamer te renoveren. Dit kan onder andere het vervangen van de vloer, het herinrichten van de indeling of het vernieuwen van de verlichting omvatten.

Er zijn verschillende mogelijkheden om kosten te besparen bij een woonkamerrenovatie, zoals het vergelijken van offertes en het zelf coördineren van de renovatie. Daarnaast zijn er ook premies beschikbaar die kunnen helpen bij het financieren van de renovatie.

Het is belangrijk om rekening te houden met deze factoren bij het plannen en uitvoeren van een woonkamerrenovatie.

Zolderrenovatie

Een zolderrenovatie is een populaire manier om extra ruimte te creëren in uw huis. Of u nu een extra slaapkamer, een thuiskantoor of een speelkamer wilt, het renoveren van uw zolder kan de perfecte oplossing zijn.

Bij het renoveren van uw zolder zijn er verschillende factoren die de prijs beïnvloeden, zoals de grootte van de zolder, het type renovatie dat u wilt uitvoeren en de materialen die u kiest.

Daarnaast zijn er ook premies beschikbaar die u kunnen helpen bij het financieren van uw zolderrenovatie. Het is ook mogelijk om kosten te besparen door bijvoorbeeld zelf bepaalde werkzaamheden uit te voeren.

Stappen bij totaalrenovatie

 • Coördineer de renovatie zorgvuldig en zet alle te renoveren onderdelen op een rijtje.
 • Overweeg of je een totaalaannemer wilt inhuren of zelf de coördinatie op je wilt nemen.

Coördinatie van de renovatie

Bij een totaalrenovatie is de coördinatie van de renovatie erg belangrijk. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt:

 1. Maak een duidelijk plan: Stel een gedetailleerd renovatieplan op waarin staat welke werkzaamheden wanneer moeten gebeuren.
 2. Huur professionals in: Zoek betrouwbare aannemers en vakmensen die gespecialiseerd zijn in verschillende aspecten van de renovatie, zoals elektriciteit, sanitair en timmerwerk.
 3. Communiceer regelmatig: Houd contact met alle betrokken partijen en bespreek eventuele wijzigingen of problemen tijdig.
 4. Controleer de voortgang: Volg regelmatig de voortgang van de renovatie op om ervoor te zorgen dat alles volgens plan verloopt.
 5. Maak gebruik van een totaalaannemer: Overweeg om een totaalaannemer in te huren die verantwoordelijk is voor het coördineren van alle werkzaamheden. Dit kan veel stress en gedoe besparen.

Totaalaannemer inhuren vs. zelf coördineren

Als je een totaalrenovatie plant, moet je beslissen of je een totaalaannemer wilt inhuren of zelf de coördinatie op je neemt. Het inhuren van een totaalaannemer kan handig zijn, omdat zij het hele proces voor jou regelen. Ze zorgen voor de planning, het aansturen van de verschillende vakmensen en het volgen van de voortgang. Dit bespaart jou tijd en stress. Echter, het inhuren van een totaalaannemer kan duurder zijn dan wanneer je zelf de coördinatie doet. Als je de coördinatie zelf wilt doen, moet je wel bereid zijn om veel tijd en energie in het project te steken. Je moet afspraken maken met verschillende vakmensen en ervoor zorgen dat alles volgens planning verloopt. Het is belangrijk om realistisch te zijn over je eigen vaardigheden en tijd voordat je deze beslissing neemt.

Conclusie

Totaalrenovaties kunnen een grote investering zijn, maar er zijn premies en bespaartips beschikbaar om de kosten te verlagen. Door het vergelijken van offertes en het nemen van energiebesparende maatregelen kan je geld besparen.

Het inhuren van een totaalaannemer kan ook helpen bij het coördineren van de renovatie, maar je kunt er ook voor kiezen om dit zelf te doen. Met de juiste aanpak en een beetje inspiratie kun je jouw droomhuis realiseren zonder je budget te overschrijden.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent de term “Totaalrenovatie prijs: Premies en bespaartips”?

“Totaalrenovatie prijs: Premies en bespaartips” spreekt over de kosten van totale renovatiewerken, mogelijke subsidies voor renovatie, en tips om geld te besparen bij het renoveren.

2. Hoe kan ik de kosten van totaalrenovatie bepalen?

De prijzen voor totaalrenovatie per m² en de kosten van renovatie per uur kunnen je helpen de totale renovatiekosten te berekenen. Ook zijn er factoren die de prijs van een totale renovatie kunnen beïnvloeden.

3. Bestaan er premies voor totaalrenovatie?

Ja, er zijn premies beschikbaar voor totale renovaties. De informatie over deze subsidies kun je vinden in de lijst met energie-subsidies.

4. Hoe kan ik besparen op mijn renovatiewerken?

Je kunt geld besparen op je renovatiewerken door offertes te vergelijken voor de laagste prijs. Ook zijn er specifieke besparingsmaatregelen en energiebesparingstips om duurzaam te renoveren.

5. Waar kan ik inspiratie opdoen voor mijn totaalrenovatie?

Er zijn vele mogelijkheden voor totale renovaties waardoor je veel ideeën kunt krijgen voor je eigen project. Het kan ook helpen om naar andere verbouwing prijzen te kijken of zelfs naar de kosten van bouwgrond.