Lambrisering asbest in huis: waar komt het voor? Hoe verwijderen?

Asbest is een gevaarlijk materiaal dat in het verleden veelvuldig werd gebruikt in de bouw. Een van de plekken waar asbest vaak wordt aangetroffen, is in lambrisering in huis. In dit artikel zullen we bespreken waar asbesthoudende lambrisering kan voorkomen en hoe je het op een veilige manier kunt verwijderen.Wat is asbesthoudende lambrisering?

Voordat we ingaan op waar asbesthoudende lambrisering kan voorkomen, is het belangrijk om te begrijpen wat het precies is. Lambrisering is een decoratieve bekleding die op de muren van een huis wordt aangebracht. Het kan gemaakt zijn van verschillende materialen, waaronder asbest.

Asbest lambrisering achter voorzetwand

Asbesthoudende lambrisering werd vaak gebruikt in huizen die tussen de jaren 1950 en 1980 zijn gebouwd. Asbest is van nature een sterk en brandwerend materiaal, waardoor het destijds veel werd toegepast in de bouw. Echter, in latere jaren is ontdekt dat asbest schadelijk is voor de gezondheid en kan leiden tot ernstige ziektes zoals longkanker en asbestose.

Waar komt asbesthoudende lambrisering voor?

Asbesthoudende lambrisering kan op verschillende plaatsen in huis voorkomen. Hier zijn enkele veelvoorkomende plekken waar je asbesthoudende lambrisering kunt tegenkomen:

Woonkamer

In oudere huizen kan asbesthoudende lambrisering in de woonkamer worden aangetroffen. Vaak bevindt het zich aan de onderkant van de muren, rondom de zithoek of achter meubels.

Slaapkamer

Ook in de slaapkamer kan asbesthoudende lambrisering voorkomen. Het kan zich bevinden achter het bed, achter kasten of op andere delen van de muur.

Badkamer

De badkamer is ook een plek waar asbesthoudende lambrisering kan worden aangetroffen. Het kan zich bevinden rondom het bad, de douche of achter de wastafel.

Keuken

Tot slot kan asbesthoudende lambrisering ook voorkomen in de keuken. Het kan zich bevinden achter keukenkastjes, rondom het aanrechtblad of op andere plekken in de keuken.

Hoe kun je asbesthoudende lambrisering veilig verwijderen?

Asbest lambrisering in goede staat

Als je asbesthoudende lambrisering in huis hebt, is het belangrijk om dit op een veilige manier te verwijderen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

Stap 1: Laat een asbestinventarisatie uitvoeren

Voordat je de lambrisering gaat verwijderen, is het verstandig om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren. Een gecertificeerd bedrijf kan bepalen of de lambrisering daadwerkelijk asbest bevat en wat de beste aanpak is voor verwijdering.

Stap 2: Schakel een gecertificeerd bedrijf in

Als uit de asbestinventarisatie blijkt dat de lambrisering asbest bevat, is het belangrijk om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor de verwijdering. Zij hebben de kennis, ervaring en het juiste materiaal om de lambrisering veilig te verwijderen.

Stap 3: Neem de juiste voorzorgsmaatregelen

Voordat de verwijdering plaatsvindt, moeten er verschillende voorzorgsmaatregelen worden genomen. Dit kan onder andere het afzetten van de ruimte, het dragen van beschermende kleding en het nat maken van de lambrisering om stofvorming te voorkomen, omvatten.

Stap 4: Verwijder de lambrisering voorzichtig

Tijdens het verwijderen van de lambrisering is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Dit betekent dat je de lambrisering niet moet breken of beschadigen, omdat dit kan leiden tot het vrijkomen van asbestvezels. Verwijder de lambrisering in zijn geheel en verpak het in speciale asbestzakken.

Stap 5: Laat de verwijderde materialen afvoeren

De verwijderde lambrisering en andere materialen die asbest bevatten, moeten op een veilige manier worden afgevoerd. Dit moet gebeuren volgens de geldende regelgeving en kan worden uitgevoerd door het gecertificeerde bedrijf dat de verwijdering heeft uitgevoerd.

Conclusie

Asbesthoudende lambrisering kan op verschillende plaatsen in huis voorkomen, zoals de woonkamer, slaapkamer, badkamer en keuken. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat het verwijderen van asbesthoudende materialen gevaarlijk kan zijn en daarom altijd moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. Zij hebben de juiste kennis en ervaring om de verwijdering op een veilige manier te laten verlopen.

Veelgestelde vragen (FAQs)

FAQ 1: Is het verwijderen van asbesthoudende lambrisering gevaarlijk?

Het verwijderen van asbesthoudende lambrisering kan gevaarlijk zijn vanwege de mogelijke blootstelling aan asbestvezels. Daarom is het belangrijk om dit altijd over te laten aan een gecertificeerd bedrijf dat de juiste veiligheidsmaatregelen kan treffen.

FAQ 2: Kan ik zelf asbesthoudende lambrisering verwijderen?

Het wordt sterk afgeraden om zelf asbesthoudende lambrisering te verwijderen. Dit vereist specifieke kennis, ervaring en beschermende maatregelen die een gecertificeerd bedrijf kan bieden.

FAQ 3: Hoe lang duurt het verwijderen van asbesthoudende lambrisering?

De duur van het verwijderen van asbesthoudende lambrisering hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang van het project en de benodigde veiligheidsmaatregelen. Een gecertificeerd bedrijf kan een inschatting maken van de benodigde tijd.

FAQ 4: Moet ik mijn huis verlaten tijdens de verwijdering?

Het kan nodig zijn om tijdelijk je huis te verlaten tijdens de verwijdering van asbesthoudende lambrisering, afhankelijk van de omvang van het project en de veiligheidsmaatregelen die worden genomen. Een gecertificeerd bedrijf kan je hierover informeren.

FAQ 5: Wat gebeurt er met de verwijderde asbesthoudende lambrisering?

De verwijderde asbesthoudende lambrisering moet op een veilige manier worden afgevoerd volgens de geldende regelgeving. Het gecertificeerde bedrijf dat de verwijdering heeft uitgevoerd, zorgt voor de juiste afvoer van de materialen.