Muur uitbreken

De architect heeft bij het ontwerp van een pand een bepaalde visie bedacht voor het gebruik. Dat betekent niet dat iedere bewoner of gebruiker deze visie honderd procent deelt. Wanneer de wijze waarop de kamers origineel zijn ingedeeld niet optimaal is, kun je dat vaak wijzigen. Toch is dat niet altijd zonder risico. Een tussenwand is in principe zo uitgebroken, maar met een dragende muur moet je opletten. In veel gevallen is het aan te raden hier een specialist in te betrekken, bij draagmuren moet je bijvoorbeeld ook aangifte doen bij de gemeente. Duna Build geeft advies over muren uitbreken, en kan het traject van A tot Z verzorgen. Op deze pagina geven we een overzicht van de mogelijkheden, en de aandachtspunten die bij ieder project van toepassing zijn.Meer weten over een muur uitbreken in de woning? Neem geheel vrijblijvend contact op met de specialisten van Duna Build.

Muur uitbreken appartement

Appartementen brengen unieke uitdagingen met zich mee bij het uitbreken van muren. Het appartement wordt omringd door andere appartementen, waarmee de werklocatie vaak lastig bereikbaar is. Als we uitgaan van een niet dragende muur, is het uitbreken doorgaans niet zo ingewikkeld. De wanden zijn meestal vrij dun, en gemaakt van poreuze materialen. Er zal wel veel afvalmateriaal ontstaan dat op de juiste wijze afgevoerd moet worden. Ook is het niet de bedoeling om langdurig te hakken en breken, dat zullen de omwonenden niet op prijs stellen. Bij een muur uitbreken in een appartement kunnen er aanvullende voorwaarden zijn die niet van toepassing zijn op een vrijstaande woning, zeker wanneer het een huurappartement betreft. Vraag daarom altijd eerst naar de mogelijkheden bij de exploitant van het gebouw, en informeer naar de constructie van het appartement. Duna Build kan hierin adviseren. Daarnaast beschikken we over alle middelen om snel en vakkundig de muur in een appartement uit te breken, en vervolgens de afvalmaterialen op een verantwoorde wijze af te voeren.

Steunmuur verwijderen appartement

Wanneer je een steunmuur wilt verwijderen in een appartement zul je zeker contact op moeten nemen met de vastgoedbeheerder. Daarnaast zul je een aangifte moeten doen bij de gemeente, en officieel is het ook vereist om een architect te betrekken in het proces. Het spreekt voor zich dat je bij een steunmuur verwijderen in een appartement rekening moet houden met de omgeving. Het is immers niet de bedoeling dat alle bovenliggende appartementen een etage lager komen te staan. Duna Build zal de juiste weg wijzen, en aangeven welke stappen ondernomen moeten worden alvorens te gaan breken.

Muur uitbreken met poutrel

Een poutrel is een stalen balk of stalen ligger die ervoor zorgt dat de constructie op zijn plaats blijft. Wanneer er een poutrel aanwezig is, zal daar ook zeker een goede reden voor zijn. Ga dus niet zomaar hakken en breken wanneer het een muur met poutrel betreft. Duna Build kan deze breekwerken uitvoeren, en zal daarbij de standaard procedure volgen die geldt voor dit soort werkzaamheden. Denk aan aangifte doen bij de gemeente, officieel toezicht door een architect en een vakkundige wijze van de muur uitbreken. Wanneer je zelf aan de slag gaat buiten de officiële kanalen om, loop je niet alleen risico op instorting, je bent dan ook niet verzekerd tegen de geleden schade. Geld besparen op een muur uitbreken mag nooit de veiligheid in geding brengen, het is wel mogelijk op basis van efficiënt werken en de juiste keuzes maken kosten te besparen. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Muur uitbreken keuken

Eén van de meest voorkomende breekwerken is een muur uitbreken van de keuken naar de huiskamer. Zo wordt de ruimte open, met meer uitbreidingsmogelijkheden voor de keuken. Denk aan een kookeiland waar je ook direct aan kunt plaatsnemen om van heerlijke gerechten te genieten. Bij een muur uitbreken naar de keuken bestaat er een grote kans dat het een dragende muur betreft. Dat betekent dus goed opletten hoe en waar er gebroken wordt. De specialisten van Duna Build zullen eerst controleren wat er mogelijk is, en op welke wijze er te werk kan worden gegaan. Op basis van de originele bouwplannen zal bepaald worden wat de beste manier van breken is. Wanneer dit niet mogelijk is kan een architect uitkomst bieden. In overleg met alle betrokken partijen wordt een oplossing bedacht die overeenstemt met de wetgeving, en tegelijkertijd voldoet aan de wensen van de bewoners.

Buitenmuur uitbreken

Bij een buitenmuur uitbreken kun je ervan uitgaan dat hier een vergunning voor nodig is. Naast de constructie van het pand kan ook het aanzicht van de woning een rol spelen. Binnenshuis heb je als woningbezitter namelijk meer vrijheden dan aan de buitenzijde van de woning. Denk ook aan andere praktische zaken zoals isolatie. Welke isolatie is er momenteel aanwezig, en waar moet de nieuwe situatie aan voldoen? Kortom, een buitenmuur uitbreken stelt je voor een flink aantal vragen en uitdagingen. Duna Build heeft ruime ervaring met het uitbreken van buitenmuren, we zullen dit proces in goede banen leiden. Met name voor panden met monumentale betekenis kunnen er specifieke richtlijnen bestaan, ook speelt de ouderdom van het pand een grote rol bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Moderne constructies kunnen namelijk afwijken van de oorspronkelijke wijze van bouwen.

Opening maken in niet dragende muur

Wanneer er een modificatie bij een muur wordt aangebracht zal eerst bepaald moeten worden of het een dragende muur betreft. Soms wordt er voorbarig vanuit gegaan dat het geen dragende muur betreft, het is toch mogelijk dat een tussenmuur bijdraagt aan de dragende constructie. Vraag aan de specialisten van Duna Build om advies alvorens te gaan hakken of breken. Wanneer vastgesteld is dat het een niet dragende muur betreft zal de juiste werkwijze bepaald worden. Soms is er een vergroting van een bestaande opening gewenst, bijvoorbeeld bij een deur die breder moet worden. Het kan ook een compleet nieuwe doorgang zijn naar een achterliggende ruimte.

Niet zeker of de muur ook een draagmuur is? Laat het controleren door de experts van Duna Build. Neem vandaag nog contact met ons op.

Overlast bij een opening maken in de muur

Bij een opening maken in een niet dragende muur zal er stof vrijkomen, dit is onvermijdelijk. De hoeveelheid stof is mede afhankelijk van het materiaal waar de muur van gemaakt is. Zo zijn er houten wanden, gipswanden, stenen muren en betonwanden. Ieder materiaal heeft unieke kenmerken met ook een specifieke werkwijze. Als je gewoon begint te hakken kan er veel stof vrijkomen, waaronder ook fijnstoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Ook kan stof zich verder in de woning verspreiden dan je zou denken. Het is helemaal niet uitzonderlijk wanneer de kelder stoffig wordt door breekwerken op zolder. Stof kan zich door kieren en openingen verspreiden, daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met de ventilatie in huis. Bij Duna Build zullen we overlast zoveel mogelijk trachten te voorkomen, en we geven advies over de optimale bescherming van de huisraad bij een opening maken in de muur.

Berekening draagmuur verwijderen

Het is niet mogelijk om standaard prijzen te noemen voor een draagmuur verwijderen, daarvoor zijn er teveel variabelen aanwezig. Neem contact op met Duna Build voor een maatwerk prijsopgaaf. Voor specifieke prijzen zal vaak een bezoek aan de locatie nodig zijn. Hier zijn vier kostenposten waar je in ieder geval rekening mee moet houden.

  • Kosten voor een vergunning: Het is niet toegestaan om zomaar een draagmuur te verwijderen. Informeer bij de gemeente naar de voorwaarden en vraag daar indien vereist een vergunning voor aan. De gemeente kan ook vragen naar de analyse van een architect.
  • Kosten voor de architect: Bij het verwijderen van een draagmuur zal er officieel een architect ingeschakeld moeten worden. Die kan bepalen of het verwijderen van de muur mogelijk is, en of er gevaren kunnen ontstaan. Wanneer er originele bouwtekeningen voorhanden zijn, zal dit meestal het proces versnellen. Indien dit niet het geval is, zal de architect op een andere wijze moeten bepalen of de draagmuur zonder risico’s verwijderd kan worden. De kosten kunnen per architect verschillen, daarnaast zal de complexiteit van de breekwerken ook meespelen in de totaalsom.
  • Kosten voor een aannemer: Je zou na het verkrijgen van een vergunning en een positief besluit van de architect zelf aan de slag kunnen gaan. Toch is dit zeker bij draagmuren niet aan te bevelen. Bij Duna Build kunnen we overweg met muren uit ieder tijdperk, en gemaakt van ieder materiaal. We maken gebruik van professionele gereedschappen en onze vakkundige werknemers werken altijd op basis van een sluitend plan. Daardoor kunnen we tijd besparen, overlast voorkomen en kwaliteit leveren tegen scherpe tarieven.
  • Kosten voor de materialen: De kosten voor materialen hangen af van aspecten zoals het oorspronkelijke materiaal, de wensen voor de nieuwe situatie en of er draagbalken geplaatst moeten worden. Duna Build zal deze kosten in de offerte meenemen.
  • Kosten voor afvoer van oude materialen: Er wordt niet altijd bij stilgestaan dat er ook flink wat afvalmateriaal overblijft na het uitbreken van een muur. Dit materiaal moet afgevoerd worden. Duna Build kan het gehele proces tot aan het verwijderen van afval voor je uitvoeren, daarbij houden we rekening met de wensen van de klant en een duurzame verwerking van afval met oog op het milieu.

Nog meer vragen, of direct informeren naar prijzen? Neem contact op met Duna Build, specialist in muren uitbreken.