Facings tanden: prijs en mogelijkheden

Facings tanden: prijs en mogelijkheden



Facings tanden, ook wel tandfacings genoemd, zijn een populaire cosmetische tandheelkundige behandeling om het uiterlijk van je gebit te verbeteren. Met facings kunnen tanden worden verfraaid door oneffenheden, scheve tanden, verkleuringen of andere esthetische problemen te verbergen. In dit artikel zullen we de prijs en mogelijkheden van facings tanden bespreken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen als je geïnteresseerd bent in deze behandeling.

Wat zijn facings tanden?

Facings tanden zijn dunne schalen van porselein of composietmateriaal die op de voorkant van de tanden worden geplaatst. Ze worden op maat gemaakt en op een permanente manier bevestigd aan het tandoppervlak. Facings kunnen worden gebruikt om verschillende tandheelkundige problemen te corrigeren, zoals:

  • Gebroken of gebarsten tanden
  • Verkleurde tanden die niet reageren op bleken
  • Oneffenheden in de tanden
  • Scheve tanden
  • Gaps tussen de tanden

De prijs van facings tanden

De prijs van facings tanden kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het materiaal dat wordt gebruikt, het aantal facings dat nodig is en de complexiteit van de behandeling. Over het algemeen zijn porseleinen facings duurder dan facings van composietmateriaal. De gemiddelde prijs van facings tanden varieert tussen de €500 en €1.500 per facing. Het is belangrijk om te weten dat facings meestal niet worden vergoed door de zorgverzekering, omdat het een cosmetische behandeling betreft.

Mogelijkheden en procedure van facings tanden

De procedure voor het plaatsen van facings tanden bestaat uit verschillende stappen:

  1. Consultatie: Tijdens een consultatie zal de tandarts je gebit onderzoeken en beoordelen of facings de juiste oplossing zijn voor jouw specifieke situatie.
  2. Bespreken van mogelijkheden: De tandarts zal de verschillende opties met je bespreken, zoals het materiaal van de facings en het gewenste resultaat.
  3. Voorbereiding: De tandarts zal een klein laagje van het tandoppervlak afslijpen om ruimte te maken voor de facings. Vervolgens worden er afdrukken gemaakt van je gebit, die worden gebruikt om de facings op maat te maken.
  4. Plaatsing van temporaries: Tijdens de wachttijd voor de definitieve facings worden er tijdelijke facings geplaatst om je tanden te beschermen.
  5. Plaatsing van de definitieve facings: Na ongeveer twee weken worden de definitieve facings geplaatst. De tandarts zal ze zorgvuldig aanbrengen en controleren op pasvorm en esthetiek.
  6. Controle en nazorg: Na de plaatsing van de facings zal de tandarts een controleafspraak plannen om ervoor te zorgen dat alles goed geneest en om eventuele aanpassingen te maken indien nodig.

Veelgestelde vragen over facings tanden

1. Hoe lang gaan facings tanden mee?

De levensduur van facings tanden varieert, afhankelijk van de zorg en onderhoud. Over het algemeen kunnen facings tanden tussen de 5 en 15 jaar meegaan.

2. Doet het plaatsen van facings tanden pijn?

Het plaatsen van facings tanden is over het algemeen een pijnvrije procedure. In sommige gevallen kan er enige gevoeligheid optreden na het afslijpen van het tandoppervlak, maar dit is meestal tijdelijk.

3. Kan ik mijn tanden normaal poetsen met facings?

Ja, je kunt je tanden normaal poetsen met facings. Het is belangrijk om een zachte tandenborstel en niet-schurende tandpasta te gebruiken om de facings niet te beschadigen.

4. Kunnen facings verkleuren?

Facings van porselein zijn bestand tegen verkleuring en behouden hun kleur. Facings van composietmateriaal kunnen na verloop van tijd enigszins verkleuren, maar dit kan worden opgelost door professionele reiniging of polijsten.

5. Kan ik mijn facings laten verwijderen als ik niet tevreden ben?

Ja, facings kunnen worden verwijderd als je niet tevreden bent. Het is echter belangrijk om te weten dat er mogelijk wat tandoppervlak verloren gaat bij het verwijderen van de facings.

Conclusie

Facings tanden zijn een effectieve oplossing om je gebit te verbeteren en esthetische problemen te verhelpen. Ze bieden een natuurlijke uitstraling en kunnen verschillende tandheelkundige problemen corrigeren. De prijs van facings tanden varieert, maar het resultaat kan jarenlang meegaan. Het is belangrijk om een consultatie te plannen met een tandarts om de mogelijkheden en kosten te bespreken. Met facings tanden kun je weer vol zelfvertrouwen glimlachen!