Buitenmuur bekleden: welke soorten? + prijzen

Buitenmuur bekleden: welke soorten? + prijzenAls je op zoek bent naar een manier om je buitenmuur te bekleden, zijn er verschillende opties waaruit je kunt kiezen. In dit artikel zullen we de verschillende soorten bekleding bespreken, evenals de bijbehorende prijzen. Zo kun je een weloverwogen keuze maken die past bij jouw wensen en budget.

1. Gevelbekleding van hout

Een populaire keuze voor het bekleden van de buitenmuur is hout. Houten gevelbekleding geeft een warme en natuurlijke uitstraling aan je woning. Er zijn verschillende soorten hout beschikbaar, zoals ceder, lariks en eiken. Elk type hout heeft zijn eigen kenmerken en prijsklasse. De prijzen variëren afhankelijk van het gekozen houtsoort, de afwerking en de grootte van de muur.

1.1 Ceder gevelbekleding

Ceder gevelbekleding is een populaire keuze vanwege zijn duurzaamheid en natuurlijke weerstand tegen insecten en rot. Het hout heeft een mooie, warme kleur en kan zowel verticaal als horizontaal worden geplaatst. De prijzen voor ceder gevelbekleding liggen gemiddeld tussen de €50 en €100 per vierkante meter.

1.2 Lariks gevelbekleding

Lariks hout heeft een mooie, robuuste uitstraling en is zeer geschikt voor buitengebruik. Het is een sterk en duurzaam houtsoort dat goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. De prijzen voor lariks gevelbekleding liggen gemiddeld tussen de €40 en €80 per vierkante meter.

2. Gevelbekleding van kunststof

Een andere optie voor het bekleden van de buitenmuur is kunststof gevelbekleding. Kunststof gevelbekleding is onderhoudsarm en verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen. Het is een duurzame en betaalbare keuze voor het vernieuwen van de uitstraling van je woning. De prijzen voor kunststof gevelbekleding liggen gemiddeld tussen de €30 en €60 per vierkante meter.

3. Gevelbekleding van steenstrips

Steenstrips zijn dunne stroken natuursteen die op de buitenmuur kunnen worden geplaatst. Ze geven je woning een authentieke en karakteristieke uitstraling. Steenstrips zijn verkrijgbaar in verschillende soorten steen, zoals baksteen, leisteen en kwartsiet. De prijzen voor steenstrips liggen gemiddeld tussen de €60 en €120 per vierkante meter.

4. Gevelbekleding van crepi

Crepi, ook wel bekend als sierpleister, is een populaire keuze voor het bekleden van de buitenmuur. Het is een afwerkingslaag die kan worden aangebracht op verschillende ondergronden, zoals beton, metselwerk en hout. Crepi is verkrijgbaar in verschillende kleuren en structuren en geeft je woning een moderne uitstraling. De prijzen voor crepi liggen gemiddeld tussen de €40 en €80 per vierkante meter.

Conclusie

Het bekleden van de buitenmuur kan de uitstraling van je woning aanzienlijk verbeteren. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals hout, kunststof, steenstrips en crepi. Het is belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren, budget en de stijl van je woning bij het maken van een keuze. Door de prijzen en eigenschappen van de verschillende soorten bekleding te vergelijken, kun je een weloverwogen beslissing nemen.

FAQs

1. Is het mogelijk om gevelbekleding zelf te installeren?

Ja, het is mogelijk om gevelbekleding zelf te installeren. Het is echter belangrijk om te zorgen voor een goede voorbereiding en de juiste gereedschappen. Als je niet zeker bent van je eigen klusvaardigheden, is het raadzaam om een professional in te schakelen.

2. Hoe lang gaat gevelbekleding gemiddeld mee?

De levensduur van gevelbekleding hangt af van het gekozen materiaal en de juiste onderhoudsmaatregelen. Over het algemeen gaat gevelbekleding van hout ongeveer 20-30 jaar mee, kunststof gevelbekleding kan tot wel 50 jaar meegaan en steenstrips hebben een levensduur van ongeveer 50-75 jaar.

3. Kan ik gevelbekleding gebruiken om mijn woning te isoleren?

Ja, gevelbekleding kan helpen om je woning te isoleren. Sommige materialen, zoals kunststof gevelbekleding met geïntegreerde isolatie, bieden extra isolerende eigenschappen. Het is echter belangrijk om te zorgen voor een goede isolatie van de gehele woning om optimale energiebesparingen te behalen.

4. Moet ik een vergunning aanvragen voor het bekleden van mijn buitenmuur?

In sommige gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen voor het bekleden van je buitenmuur. Dit kan afhangen van de regelgeving in jouw gemeente en het type bekleding dat je wilt gebruiken. Raadpleeg altijd de lokale wetgeving en vraag indien nodig een vergunning aan.

5. Kan gevelbekleding worden toegepast op een bestaande buitenmuur?

Ja, gevelbekleding kan worden toegepast op een bestaande buitenmuur. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ondergrond schoon, droog en stevig is voordat de bekleding wordt aangebracht. Het kan nodig zijn om de muur voor te behandelen om een goede hechting te garanderen.