Gebrand hout gevel: werking, voordelen en prijs + onderhoud

Gebrand hout gevel: werking, voordelen en prijs + onderhoudWanneer je op zoek bent naar een unieke en natuurlijke uitstraling voor je gevel, is gebrand hout een uitstekende keuze. Deze techniek, ook wel bekend als shou sugi ban, is afkomstig uit Japan en wordt steeds populairder in Nederland. In dit artikel zullen we de werking, voordelen, prijs en het onderhoud van gebrand hout behandelen.

Werking van gebrand hout

Gebrand hout wordt verkregen door het houtoppervlak te charring met behulp van vuur. Dit proces zorgt ervoor dat de bovenste laag van het hout verkoolt, waardoor het een unieke uitstraling en verbeterde duurzaamheid krijgt. Door het verbranden van het hout worden de natuurlijke oliën in het hout geactiveerd, waardoor het beter bestand is tegen insecten, schimmels en rot.

Daarnaast zorgt de verkoolde laag ervoor dat het hout beter bestand is tegen brand. Het verkoolde oppervlak vormt namelijk een beschermende laag, waardoor het vuur zich minder snel kan verspreiden. Dit maakt gebrand hout een veilige keuze voor gevelbekleding.

Voordelen van gebrand hout gevel

Het gebruik van gebrand hout als gevelbekleding biedt verschillende voordelen. Ten eerste zorgt de verkoolde laag voor een unieke en natuurlijke uitstraling. Gebrand hout geeft een warme en robuuste sfeer aan je woning, waardoor het een echte eyecatcher wordt.

Daarnaast is gebrand hout duurzaam en onderhoudsarm. Door het verbrandingsproces wordt het hout namelijk beter beschermd tegen invloeden van buitenaf. Het is minder vatbaar voor houtrot, schimmels en insecten. Dit betekent dat je minder tijd en geld hoeft te besteden aan het onderhoud van je gevel.

Verder is gebrand hout ook brandwerend. De verkoolde laag fungeert als een natuurlijke brandvertrager, waardoor de verspreiding van vuur vertraagd wordt. Dit kan een geruststellende gedachte zijn, vooral in gebieden waar brandgevaar een risico vormt.

Prijs van gebrand hout gevel

De prijs van gebrand hout gevel kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het type hout, de afmetingen van de gevel en de complexiteit van de installatie kunnen allemaal van invloed zijn op de uiteindelijke prijs. Over het algemeen is gebrand hout iets duurder dan traditionele gevelbekleding, vanwege het arbeidsintensieve proces.

Het is raadzaam om verschillende offertes aan te vragen bij gespecialiseerde leveranciers om een goed beeld te krijgen van de prijs. Vergeet ook niet om de garantievoorwaarden te controleren, zodat je zeker weet dat je een kwaliteitsproduct aanschaft.

Onderhoud van gebrand hout gevel

Hoewel gebrand hout gevel bekend staat om zijn duurzaamheid en onderhoudsarme karakter, is het toch belangrijk om enig onderhoud uit te voeren om de levensduur te verlengen. Regelmatige reiniging met een zachte borstel en water is voldoende om vuil en stof te verwijderen.

Indien nodig kan een speciale beits of olie worden aangebracht om de beschermende laag te vernieuwen. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen en het onderhoudsschema regelmatig te volgen.

Veelgestelde vragen

1. Kan gebrand hout gevel op elke ondergrond worden geplaatst?

Ja, gebrand hout kan op vrijwel elke ondergrond worden geplaatst, zoals beton, metselwerk en hout. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de ondergrond schoon, droog en stabiel is voordat de gevelbekleding wordt geïnstalleerd.

2. Is gebrand hout gevel milieuvriendelijk?

Ja, gebrand hout gevel is een milieuvriendelijke keuze. Het hout wordt namelijk op een natuurlijke wijze behandeld, zonder het gebruik van chemicaliën. Daarnaast heeft het een lange levensduur, waardoor er minder hout hoeft te worden gekapt voor vervanging.

3. Kan gebrand hout gevel in elke kleur worden geleverd?

Gebrand hout gevel heeft van nature een donkere kleur door het verbrandingsproces. Het is echter mogelijk om het hout te oliën of te beitsen in een andere kleur. Dit biedt de mogelijkheid om de uitstraling aan te passen aan je persoonlijke voorkeur.

4. Moet gebrand hout gevel regelmatig opnieuw worden behandeld?

In principe hoeft gebrand hout gevel niet regelmatig opnieuw te worden behandeld. Het onderhoud beperkt zich tot regelmatige reiniging en eventueel vernieuwen van de beschermende laag indien nodig. Dit maakt het een onderhoudsarme keuze.

5. Is gebrand hout gevel geschikt voor alle weersomstandigheden?

Ja, gebrand hout gevel is geschikt voor alle weersomstandigheden. Door het verbrandingsproces is het hout beter bestand tegen vocht, temperatuurwisselingen en UV-straling. Hierdoor blijft de gevelbekleding langdurig in goede staat, ongeacht het weer.

Conclusie

Gebrand hout gevel is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een unieke en duurzame gevelbekleding. Het verkoolde oppervlak geeft een prachtige uitstraling en biedt verschillende voordelen, zoals verbeterde duurzaamheid en brandwerendheid. Met het juiste onderhoud kan gebrand hout gevel vele jaren meegaan en je huis een bijzondere uitstraling geven.