Gevel impregneren: zinvol? Prijzen per m2 + Stappenplan

Gevel impregneren: zinvol? Prijzen per m2 + StappenplanU heeft vast wel eens gehoord van het impregneren van gevels. Maar wat houdt dit precies in en is het daadwerkelijk zinvol? In dit artikel zullen we dieper ingaan op het impregneren van gevels, inclusief de prijzen per m2 en een stappenplan. We zullen de voordelen, het proces en de mogelijke kosten bespreken, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over het impregneren van uw gevel. Lees verder voor alle informatie die u nodig heeft.

Wat is gevel impregneren?

Gevel impregneren is een proces waarbij een beschermende laag wordt aangebracht op de buitenkant van een gebouw. Deze laag beschermt de gevel tegen vocht, vuil, schimmels en andere schadelijke invloeden van buitenaf. Het impregneren van de gevel kan worden gedaan met behulp van verschillende materialen, zoals een impregneermiddel op basis van siliconen of een waterafstotende coating.

Voordelen van gevel impregneren

Het impregneren van de gevel biedt verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het voor een betere isolatie van het gebouw. De beschermende laag voorkomt dat vocht in de gevel trekt, waardoor de isolatiewaarde behouden blijft. Dit resulteert in een lagere energierekening, omdat uw verwarmings- en koelingskosten zullen afnemen.

Daarnaast zorgt het impregneren van de gevel voor een langere levensduur van het gebouw. De beschermende laag voorkomt dat de gevel wordt aangetast door vocht, vorst en andere weersomstandigheden. Hierdoor blijft de gevel er langer mooi uitzien en hoeft u minder onderhoud te plegen.

Een ander voordeel is dat een geïmpregneerde gevel minder snel vuil wordt. Het impregneermiddel zorgt ervoor dat vuil en mossen minder goed hechten aan de gevel, waardoor deze langer schoon blijft. Dit bespaart u tijd en moeite bij het schoonmaken van de gevel.

Hoeveel kost gevel impregneren?

De prijzen voor het impregneren van een gevel kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Een van de belangrijkste factoren is het materiaal dat wordt gebruikt voor het impregneren. Er zijn verschillende soorten impregneermiddelen op de markt, elk met hun eigen prijskaartje.

Een andere factor die van invloed kan zijn op de prijs is de grootte van de gevel. Hoe groter de gevel, hoe meer materiaal er nodig is en hoe hoger de kosten zullen zijn. Daarnaast kan de staat van de gevel ook van invloed zijn op de prijs. Als er reparaties of voorbereidend werk nodig is voordat de gevel kan worden geïmpregneerd, kunnen de kosten hoger uitvallen.

Gemiddeld liggen de prijzen voor het impregneren van een gevel tussen de €10 en €20 per m2. Het is echter belangrijk om een professioneel advies in te winnen en offertes op te vragen bij verschillende specialisten om een nauwkeurige prijsindicatie te krijgen voor uw specifieke situatie.

Stappenplan gevel impregneren

Het impregneren van een gevel is een proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Hieronder volgt een stappenplan dat u kunt volgen als u van plan bent om uw gevel te impregneren:

Stap 1: Voorbereiding

Zorg ervoor dat de gevel schoon en droog is voordat u begint met het impregneren. Verwijder eventueel vuil, mossen of andere verontreinigingen met behulp van een hogedrukreiniger.

Stap 2: Reparaties

Controleer de gevel op eventuele scheuren, beschadigingen of losse voegen. Herstel deze problemen voordat u begint met het impregneren van de gevel.

Stap 3: Aanbrengen impregneermiddel

Breng het impregneermiddel gelijkmatig aan op de gevel met behulp van een roller, kwast of spuit. Zorg ervoor dat u geen plekken overslaat en dat het impregneermiddel goed in de gevel trekt.

Stap 4: Droogtijd

Laat het impregneermiddel voldoende drogen voordat u de gevel blootstelt aan regen of vocht. De exacte droogtijd kan variëren, afhankelijk van het gebruikte impregneermiddel. Raadpleeg de instructies op de verpakking voor de juiste droogtijd.

Stap 5: Controle en onderhoud

Nadat de gevel is geïmpregneerd, is het belangrijk om regelmatig te controleren of het impregneermiddel nog steeds zijn werk doet. Controleer of er geen vochtplekken of schimmelvorming optreedt. Indien nodig, herhaal het impregneerproces om de beschermende laag te behouden.

Conclusie

Het impregneren van een gevel kan zeker zinvol zijn. Het biedt vele voordelen, zoals een betere isolatie, een langere levensduur van het gebouw en minder onderhoud. De prijzen voor het impregneren kunnen variëren, maar gemiddeld liggen ze tussen de €10 en €20 per m2. Volg het stappenplan om uw gevel op de juiste manier te impregneren en geniet van de voordelen die dit met zich meebrengt.

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang blijft een gevel geïmpregneerd?

Het impregneermiddel kan gemiddeld 10 tot 15 jaar zijn werk doen. Na deze periode kan het nodig zijn om de gevel opnieuw te impregneren.

2. Kan ik zelf mijn gevel impregneren?

Het impregneren van een gevel is een specialistische klus die het beste kan worden uitgevoerd door een professional. Zij hebben de kennis, ervaring en materialen om het impregneerproces op de juiste manier uit te voeren.

3. Is het impregneren van een gevel schadelijk voor het milieu?

De meeste impregneermiddelen zijn milieuvriendelijk en veilig in gebruik. Ze bevatten geen schadelijke stoffen en zijn niet belastend voor het milieu.

4. Kan ik mijn gevel impregneren tijdens de wintermaanden?

Ja, het is mogelijk om uw gevel te impregneren tijdens de wintermaanden. Zorg er wel voor dat de temperaturen boven het vriespunt liggen en dat er geen neerslag wordt verwacht.

5. Moet ik mijn gevel reinigen voordat ik hem laat impregneren?

Ja, het is belangrijk om uw gevel grondig te reinigen voordat u hem laat impregneren. Verwijder vuil, mossen en andere verontreinigingen met behulp van een hogedrukreiniger of een speciale gevelreiniger.