Ligbad: wat is het verschil met een inbouwbad? Afmetingen en materialen

Ligbad: wat is het verschil met een inbouwbad? Afmetingen en materialenAls je je badkamer aan het renoveren bent of een nieuwe badkamer aan het ontwerpen bent, is de keuze voor een ligbad of inbouwbad een belangrijke overweging. Beide opties hebben hun eigen unieke kenmerken en voordelen. In dit artikel zullen we het verschil tussen een ligbad en een inbouwbad bespreken, evenals de afmetingen en materialen die beschikbaar zijn.

Het verschil tussen een ligbad en een inbouwbad

Een ligbad is een vrijstaand bad dat in de badkamer wordt geplaatst en niet aan de muur is bevestigd. Het heeft meestal vier zijden en kan worden geplaatst in het midden van de badkamer of tegen een muur. Een inbouwbad daarentegen is een bad dat in de muur of vloer is ingebouwd. Het wordt meestal omgeven door tegels of een ander materiaal dat naadloos aansluit bij de rest van de badkamer.

Beide opties hebben hun eigen voordelen. Een ligbad kan een centraal kenmerk van de badkamer worden en een gevoel van luxe en elegantie toevoegen. Het kan ook gemakkelijk worden verplaatst als je de indeling van je badkamer wilt veranderen. Aan de andere kant kan een inbouwbad een strakke en naadloze uitstraling creëren, perfect voor een moderne en minimalistische badkamer.

Afmetingen van ligbaden en inbouwbaden

Ligbaden en inbouwbaden zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, zodat je een bad kunt kiezen dat past bij de beschikbare ruimte in je badkamer. Ligbaden variëren meestal in lengte van 150 cm tot 180 cm en in breedte van 70 cm tot 90 cm. Inbouwbaden kunnen op maat worden gemaakt en kunnen worden aangepast aan de specifieke afmetingen van je badkamer.

Materialen voor ligbaden en inbouwbaden

Er zijn verschillende materialen waaruit je kunt kiezen bij het selecteren van een ligbad of inbouwbad. De meest voorkomende materialen zijn acryl, staal geëmailleerd, gietijzer en natuursteen. Acrylbaden zijn populair vanwege hun duurzaamheid, lichtgewicht en gemakkelijke installatie. Staal geëmailleerde baden zijn sterk en krasbestendig, terwijl gietijzeren baden bekend staan om hun warmtebehoud en klassieke uitstraling. Natuurstenen baden voegen een vleugje luxe en natuurlijkheid toe aan de badkamer.

Conclusie

Het kiezen tussen een ligbad en een inbouwbad hangt af van je persoonlijke voorkeur, de beschikbare ruimte in je badkamer en het gewenste uiterlijk van je badkamer. Ligbaden bieden een gevoel van luxe en kunnen gemakkelijk worden verplaatst, terwijl inbouwbaden zorgen voor een naadloze en moderne uitstraling. Zorg ervoor dat je de afmetingen en materialen zorgvuldig overweegt om het perfecte bad voor jouw behoeften te vinden.

Veelgestelde vragen

1. Welk type bad is het beste voor een kleine badkamer?

Voor een kleine badkamer is een inbouwbad meestal de beste keuze, omdat het de ruimte optimaal benut en een strakke uitstraling creëert.

2. Kan ik een ligbad zelf installeren?

Ja, een ligbad kan relatief eenvoudig zelf worden geïnstalleerd, maar het kan handig zijn om hulp in te schakelen van een professional om ervoor te zorgen dat alles correct wordt geïnstalleerd.

3. Welk materiaal is het meest duurzaam?

Acryl en staal geëmailleerd zijn beide zeer duurzame materialen die bestand zijn tegen dagelijks gebruik en gemakkelijk te onderhouden zijn.

4. Hoeveel kost een ligbad gemiddeld?

De prijs van een ligbad varieert afhankelijk van het materiaal, de afmetingen en het merk. Over het algemeen kun je een ligbad vinden tussen €500 en €2000.

5. Kan ik een inbouwbad aanpassen aan de vorm van mijn badkamer?

Ja, inbouwbaden kunnen op maat worden gemaakt en kunnen worden aangepast aan de specifieke vorm en afmetingen van je badkamer.