Thermowood behandelen: hoe aanpakken? Werkwijze en opties

Thermowood behandelen: hoe aanpakken? Werkwijze en optiesThermowood is een populair materiaal dat wordt gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals gevelbekleding, terrassen en tuinmeubelen. Het hout wordt behandeld met warmte, waardoor het duurzamer en beter bestand is tegen externe invloeden. Maar hoe moet je thermowood behandelen? In dit artikel bespreken we de werkwijze en de verschillende opties voor het behandelen van thermowood.

Waarom thermowood behandelen?

Voordat we ingaan op de werkwijze en de opties, is het belangrijk om te begrijpen waarom thermowood behandeld moet worden. Hoewel thermowood van nature al duurzaam is, kan het nog steeds worden aangetast door weersomstandigheden en schimmelgroei. Door het hout te behandelen, verleng je de levensduur en behoud je de esthetische waarde van het materiaal.

Werkwijze voor het behandelen van thermowood

De werkwijze voor het behandelen van thermowood kan variëren, afhankelijk van de gewenste resultaten en het gebruik van het hout. Hieronder volgen de stappen die je kunt volgen:

Stap 1: Reinigen

Voordat je thermowood kunt behandelen, moet je ervoor zorgen dat het oppervlak schoon is. Verwijder vuil, stof en eventuele oude afwerklagen met behulp van een borstel of een hogedrukreiniger.

Stap 2: Schuren

Na het reinigen van het hout, is het belangrijk om het oppervlak glad te maken door middel van schuren. Gebruik hiervoor schuurpapier met een fijne korrel om eventuele ruwe plekken of oneffenheden te verwijderen.

Stap 3: Behandeling

Nadat het hout is schoongemaakt en geschuurd, is het tijd om het te behandelen. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, zoals oliën, beitsen en verven. Het is belangrijk om een behandeling te kiezen die geschikt is voor thermowood en het gewenste resultaat oplevert.

Opties voor het behandelen van thermowood

Er zijn verschillende opties beschikbaar voor het behandelen van thermowood. Hieronder worden enkele veelgebruikte behandelingen besproken:

Oliën

Het oliën van thermowood is een populaire keuze omdat het de natuurlijke uitstraling van het hout behoudt en tegelijkertijd beschermt tegen vocht en UV-straling. Er zijn verschillende soorten oliën beschikbaar, zoals lijnzaadolie en teakolie.

Beitsen

Beitsen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen zowel een transparante als dekkende afwerking bieden. Beitsen dringen diep in het hout door en bieden bescherming tegen vocht, schimmel en UV-straling.

Verven

Als je op zoek bent naar een meer dekkende afwerking, is verven een goede optie. Verven bieden een uitstekende bescherming tegen weersomstandigheden, maar bedekken de natuurlijke uitstraling van het hout.

Conclusie

Het behandelen van thermowood is essentieel om de duurzaamheid en esthetische waarde van het hout te behouden. Door het volgen van de juiste werkwijze en het kiezen van de juiste behandelingsoptie, kun je genieten van thermowood dat lang meegaat en er prachtig uitziet.

Veelgestelde vragen

1. Hoe vaak moet thermowood behandeld worden?

Het is aan te raden om thermowood elke 2 tot 3 jaar opnieuw te behandelen, afhankelijk van de blootstelling aan weersomstandigheden.

2. Kan ik thermowood verven zonder het te schuren?

Hoewel schuren de hechting van de verf kan verbeteren, is het mogelijk om thermowood te verven zonder vooraf te schuren. Zorg er wel voor dat het oppervlak schoon en vetvrij is.

3. Welke behandeling is het meest geschikt voor thermowood terrassen?

Voor thermowood terrassen is een oliebehandeling vaak de beste keuze, omdat deze het hout beschermt tegen vocht en UV-straling zonder de natuurlijke uitstraling te veranderen.

4. Kan ik thermowood behandelen met een hogedrukreiniger?

Hoewel een hogedrukreiniger effectief kan zijn voor het reinigen van thermowood, moet je voorzichtig zijn met de waterdruk om beschadiging van het hout te voorkomen.

5. Kan ik thermowood behandelen met een impregneermiddel?

Thermowood heeft van nature al een hoge weerstand tegen vocht, dus het gebruik van een impregneermiddel is meestal niet nodig. Het is belangrijk om de specifieke eigenschappen van het thermowood te controleren voordat je een impregneermiddel gebruikt.