Badkamer betegelen in 2023 : kosten, tips en stappenplan

Badkamer betegelen in 2023: kosten, tips en stappenplanIn dit artikel gaan we het hebben over het betegelen van een badkamer in 2023. We zullen de kosten bespreken, handige tips geven en een stappenplan bieden om dit project succesvol uit te voeren. Of je nu een ervaren klusser bent of net begint, deze gids zal je helpen om je badkamer op een professionele manier te betegelen. Laten we beginnen!

Waarom je badkamer betegelen?

Voordat we ingaan op de kosten en het stappenplan, is het belangrijk om te begrijpen waarom je zou moeten overwegen om je badkamer te betegelen. Tegels zijn een populaire keuze voor badkamers vanwege hun duurzaamheid, waterbestendigheid en esthetische aantrekkingskracht. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en kunnen een badkamer een frisse en moderne uitstraling geven. Bovendien kunnen tegels helpen bij het voorkomen van vochtproblemen, zoals schimmel en meeldauw.

De kosten van het betegelen van een badkamer

De kosten van het betegelen van een badkamer kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Enkele belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten zijn de grootte van de badkamer, het type tegels dat je kiest, de complexiteit van het ontwerp en of je ervoor kiest om het werk zelf te doen of een professional in te huren.

Over het algemeen moet je rekening houden met kosten voor materialen, arbeid en eventuele extra benodigdheden zoals lijm, voegmiddel en gereedschap. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende tegelzetters om een idee te krijgen van de kosten voor jouw specifieke situatie.

Tips voor het betegelen van een badkamer

Als je ervoor kiest om zelf je badkamer te betegelen, zijn hier enkele handige tips om je op weg te helpen:

 1. Zorg voor een goede voorbereiding: verwijder oude tegels, maak de oppervlakken schoon en vul eventuele scheuren of gaten op.
 2. Kies de juiste tegels: zorg ervoor dat de tegels geschikt zijn voor gebruik in de badkamer en let op de slipweerstand.
 3. Maak een tegelplan: meet de ruimte zorgvuldig op en maak een plan voordat je begint met betegelen.
 4. Gebruik de juiste gereedschappen: zorg ervoor dat je beschikt over de juiste gereedschappen, zoals een tegelsnijder, lijmkam en voegrubber.
 5. Werk in fasen: betegel de wanden eerst en laat deze goed drogen voordat je de vloer betegelt.
 6. Gebruik de juiste lijm en voegmiddel: zorg ervoor dat je de juiste lijm en voegmiddel gebruikt voor de tegels die je hebt gekozen.
 7. Werk netjes: zorg ervoor dat je tijdens het betegelen netjes werkt en overtollige lijm en voegmiddel direct verwijdert.
 8. Laat de tegels goed drogen: geef de tegels voldoende tijd om te drogen en gebruik de badkamer pas weer nadat alles volledig uitgehard is.

Stappenplan voor het betegelen van een badkamer

Volg dit stappenplan om je badkamer op een professionele manier te betegelen:

 1. Verwijder oude tegels en maak de oppervlakken schoon en egaal.
 2. Bepaal het tegelpatroon en maak eventueel een tegelplan.
 3. Breng de tegellijm aan op de wanden of vloer.
 4. Plaats de tegels op de juiste manier en druk ze stevig aan.
 5. Laat de tegels drogen en maak de voegen klaar voor het voegmiddel.
 6. Breng het voegmiddel aan en verwijder overtollig voegmiddel met een vochtige spons.
 7. Laat het voegmiddel uitharden en maak de tegels schoon.

Conclusie

Het betegelen van een badkamer kan een uitdagend maar lonend project zijn. Met de juiste planning, voorbereiding en uitvoering kun je een prachtige badkamer creëren die jarenlang meegaat. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om inzicht te krijgen in de kosten, tips en het stappenplan voor het betegelen van een badkamer in 2023.

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang duurt het om een badkamer te betegelen?

Het exacte tijdsbestek hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de badkamer, het tegelpatroon en je ervaring met betegelen. Over het algemeen kan het betegelen van een badkamer enkele dagen tot enkele weken duren.

2. Wat zijn de beste tegels voor de badkamer?

Er zijn verschillende soorten tegels die geschikt zijn voor gebruik in de badkamer, zoals keramische tegels, porseleinen tegels en natuurstenen tegels. Het is belangrijk om tegels te kiezen die waterbestendig en gemakkelijk schoon te maken zijn.

3. Kan ik mijn badkamer zelf betegelen?

Ja, het is mogelijk om je badkamer zelf te betegelen als je handig bent en ervaring hebt met klussen. Zorg ervoor dat je de juiste voorbereidingen treft, de juiste materialen en gereedschappen gebruikt en volg een stappenplan om het project succesvol af te ronden.

4. Hoeveel kost het om een badkamer te laten betegelen?

De kosten voor het laten betegelen van een badkamer kunnen variëren, afhankelijk van de grootte van de badkamer, het type tegels en de complexiteit van het ontwerp. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende tegelzetters om een idee te krijgen van de kosten voor jouw specifieke situatie.

5. Hoe kan ik mijn betegelde badkamer het beste schoonmaken?

Om je betegelde badkamer schoon te maken, kun je het beste een mild schoonmaakmiddel en een zachte spons of doek gebruiken. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen die de tegels kunnen beschadigen. Regelmatig schoonmaken en drogen kan helpen om de tegels in goede conditie te houden.