Hoe vaak moet een mazouttank worden gekeurd?

Hoe vaak moet een mazouttank worden gekeurd?Als je een mazouttank hebt, vraag je je misschien af hoe vaak deze moet worden gekeurd. Goede zorg en onderhoud van je mazouttank is belangrijk om veiligheidsrisico’s te vermijden. In dit artikel geven we antwoord op de belangrijkste vragen en bieden we nuttige informatie, zodat jij als eigenaar precies weet hoe vaak je mazouttank moet worden gekeurd.

Wanneer moet ik mijn mazouttank laten keuren?

In Vlaanderen is het verplicht om je mazouttank regelmatig te laten keuren. Dit om ongelukken te vermijden en de impact op het milieu te minimaliseren. De frequentie van de inspectie hangt af van het type tank. Voor ondergrondse tanks moet je de tank om de vijf jaar laten keuren, terwijl bovengrondse tanks om de twee jaar geïnspecteerd moeten worden. Hetzelfde geldt voor tanks die in een technische ruimte zijn geïnstalleerd.

Wat gebeurt er tijdens een inspectie?

Een gekwalificeerde technicus zal tijdens de keuring de staat van de mazouttank inspecteren. Hij kijkt onder andere naar de corrosie, het niveau van de inhoud en eventuele beschadigingen aan de tank. Daarnaast kan hij adviseren over eventuele reparaties of onderhoudswerkzaamheden die nodig zijn om de levensduur van de tank te verlengen. Door regelmatige inspectie en onderhoud, kun je onverwachte storingen en problemen voorkomen.

Wat kun je doen om de mazouttank in topconditie te houden?

Er zijn verschillende manieren om je mazouttank in topconditie te houden en ervoor te zorgen dat deze lang meegaat. Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat de tank op de juiste manier wordt geïnstalleerd door een vakman. Ook is het belangrijk om de tank schoon te houden en te controleren op eventuele lekkages. Daarnaast is het aan te raden om de tank te laten vullen door een bevoegde mazoutleverancier die zorgt voor de kwaliteit van het ijmazout.

Hoeveel kost het om mijn mazouttank te laten keuren?

De kosten van een keuring zijn afhankelijk van het type tank en de locatie ervan (ondergronds/bovengronds/technische ruimte). De gemiddelde kosten van een inspectie liggen tussen 100-300 euro. Het is altijd verstandig om een offerte op te vragen bij een gekwalificeerde technicus en deze te vergelijken om zo een goede deal te sluiten.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik niet vergeet mijn mazouttank te laten keuren?

Om ervoor te zorgen dat je het niet vergeet, kun je de inspectiedatum noteren in je agenda. Het is ook een goed idee om met je mazoutleverancier af te spreken dat deze je op de hoogte brengt van de datum van de volgende inspectie. Zo ben je er zeker van dat je tijdig aan de inspectie denkt.

Conclusie

Als eigenaar van een mazouttank is het belangrijk om de tank regelmatig te laten keuren. Afhankelijk van het type tank moet deze om de twee of vijf jaar worden geïnspecteerd door een gekwalificeerde technicus. Door dit te doen, vermijd je veiligheidsrisico’s en minimaliseer je de impact op het milieu. Door een goede installatie, regelmatig onderhoud en tijdige inspectie van de mazouttank, kun je ervoor zorgen dat deze in topconditie blijft en lang meegaat.

FAQ’s

1. Moet ik mijn mazouttank leegmaken voordat de inspectie plaatsvindt?
Nee, je hoeft je mazouttank niet leeg te maken voordat deze wordt geïnspecteerd.

2. Is het laten keuren van mijn mazouttank verplicht?
Ja, dit is verplicht in Vlaanderen om veiligheidsrisico’s en milieuproblemen te voorkomen.

3. Kan ik mijn mazouttank zelf inspecteren?
Het is niet aan te raden om dit zelf te doen. Een gekwalificeerde technicus moet de inspectie uitvoeren.

4. Kan ik een inspectie uitstellen als ik denk dat mijn mazouttank nog goed is?
Het is niet aan te raden om de inspectie uit te stellen. Het is belangrijk om de tank regelmatig te laten keuren.

5. Kan ik mijn mazouttank laten keuren door een technicus die niet gecertificeerd is?
Nee, het keuren van een mazouttank moet gebeuren door een gekwalificeerde en gecertificeerde technicus.