Thermowood essen: werking, kostprijs per m² en voordelen + toepassingen

Thermowood essen: werking, kostprijs per m² en voordelen + toepassingenThermowood essen is een populaire keuze voor houten constructies vanwege de unieke eigenschappen en voordelen die het biedt. In dit artikel zullen we de werking, kostprijs per m², voordelen en toepassingen van thermowood essen bespreken. We zullen ook enkele veelgestelde vragen beantwoorden om u een volledig beeld te geven van dit duurzame en veelzijdige bouwmateriaal.

Wat is thermowood essen?

Thermowood essen is een thermisch gemodificeerd hout dat wordt verkregen door het proces van thermische modificatie. Dit proces omvat het verwarmen van het hout tot een bepaalde temperatuur, meestal tussen de 160 en 210 graden Celsius, in een zuurstofarme omgeving. Het resultaat is een sterk, duurzaam en stabiel hout met verbeterde eigenschappen.

Werking van thermowood essen

De thermische modificatie van essen hout verandert de chemische samenstelling van het hout, waardoor het minder vatbaar wordt voor vocht, schimmels en insecten. Het proces verwijdert ook de interne spanningen in het hout, waardoor het minder krimpt, zwelt en vervormt bij veranderingen in vochtigheid en temperatuur. Thermowood essen is daardoor zeer geschikt voor buitentoepassingen waar het wordt blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden.

Kostprijs per m² van thermowood essen

De kostprijs van thermowood essen varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de gewenste afmetingen, de kwaliteit en de afwerking van het hout. Over het algemeen ligt de kostprijs van thermowood essen hoger dan die van onbehandeld hout, maar de duurzaamheid en lange levensduur rechtvaardigen deze investering. Het is belangrijk om bij de aanschaf van thermowood essen de prijzen te vergelijken bij verschillende leveranciers en rekening te houden met eventuele extra kosten, zoals transport en installatie.

Voordelen van thermowood essen

Thermowood essen biedt verschillende voordelen ten opzichte van onbehandeld hout. Enkele belangrijke voordelen zijn:

  • Duurzaamheid: Thermowood essen heeft een lange levensduur en vereist weinig onderhoud. Het is bestand tegen vocht, schimmels en insecten, waardoor het ideaal is voor buitentoepassingen.
  • Stabiliteit: Door de thermische modificatie heeft thermowood essen een hoge dimensionale stabiliteit. Het krimpt, zwelt en vervormt minder bij veranderingen in vochtigheid en temperatuur.
  • Natuurlijk: Thermowood essen is een natuurlijk en hernieuwbaar bouwmateriaal. Het wordt geproduceerd zonder het gebruik van chemicaliën, waardoor het milieuvriendelijk is.
  • Esthetisch: Het warme bruine kleurenpalet en de natuurlijke houtnerf van thermowood essen geven een prachtige uitstraling aan elk project.

Toepassingen van thermowood essen

Thermowood essen kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen in zowel binnen- als buitentoepassingen. Enkele veelvoorkomende toepassingen zijn:

  • Gevelbekleding: Thermowood essen geeft een natuurlijke en warme uitstraling aan gevels, terwijl het ook bescherming biedt tegen weersinvloeden.
  • Terrassen en vloeren: Het duurzame karakter en de stabiliteit van thermowood essen maken het ideaal voor terrassen en vloeren die bestand moeten zijn tegen vocht en slijtage.
  • Tuinmeubelen: Thermowood essen kan worden gebruikt voor de productie van tuinmeubelen vanwege de duurzaamheid en esthetische waarde.
  • Constructies: Het sterke en stabiele karakter van thermowood essen maakt het geschikt voor verschillende constructietoepassingen, zoals pergola’s, schuttingen en bruggen.

Conclusie

Thermowood essen is een uitstekende keuze voor houten constructies vanwege de duurzaamheid, stabiliteit en esthetische waarde. Het thermische modificatieproces versterkt het hout en verbetert de eigenschappen, waardoor het geschikt is voor verschillende toepassingen in zowel binnen- als buitentoepassingen. Hoewel de kostprijs per m² hoger kan zijn dan die van onbehandeld hout, rechtvaardigen de voordelen en lange levensduur deze investering.

Veelgestelde vragen

1. Is thermowood essen geschikt voor buitentoepassingen?

Ja, thermowood essen is zeer geschikt voor buitentoepassingen vanwege de duurzaamheid en stabiliteit.

2. Is thermowood essen milieuvriendelijk?

Ja, thermowood essen is een natuurlijk en hernieuwbaar bouwmateriaal dat zonder chemicaliën wordt geproduceerd.

3. Hoe vergelijk ik de prijzen van thermowood essen bij verschillende leveranciers?

Om de prijzen van thermowood essen te vergelijken, kunt u offertes opvragen bij verschillende leveranciers en rekening houden met eventuele extra kosten, zoals transport en installatie.

4. Kan thermowood essen worden gebruikt voor gevelbekleding?

Ja, thermowood essen geeft een natuurlijke uitstraling aan gevels en biedt bescherming tegen weersinvloeden.

5. Welke toepassingen heeft thermowood essen nog meer?

Naast gevelbekleding kan thermowood essen ook worden gebruikt voor terrassen, vloeren, tuinmeubelen en constructies zoals pergola’s en schuttingen.