Waar kan ik meer informatie vinden over de keuring van mazouttanks?

Waar kan ik meer informatie vinden over de keuring van mazouttanks?Als je een eigen woning hebt en gebruik maakt van een mazouttank, dan weet je wellicht dat de regelgeving omtrent de keuring van deze tank niet eenvoudig is. Wettelijk gezien moeten mazouttanks namelijk verplicht gekeurd worden om eventuele problemen of lekkages te voorkomen. Maar waar kun je als eigenaar van een mazouttank terecht voor meer informatie over deze keuring? In dit artikel geven we je alle informatie die je zoekt.

De Wetgeving

Volgens de Belgische wetgeving moet een mazouttank minstens om de vijf jaar verplicht gekeurd worden. Deze wetgeving is onderverdeeld in twee:

– OVAM: Verplichte keuring voor mazouttanks met minder dan 5000 liter inhoud.
– Brussel, Wallonië en Vlaanderen: Verplichte keuring voor mazouttanks met een inhoud van meer dan 5000 liter.

Wat houdt de keuring in?

Een keuring van een mazouttank bestaat uit verschillende onderdelen waarop de tank wordt gecontroleerd. Hierin wordt onder meer gekeken naar de staat van de tank en eventuele lekkages. Ook wordt de omgeving van de tank gecontroleerd op eventuele vervuiling.

Hoe vaak moet ik de tank laten keuren?

Zoals eerder aangegeven is de keuring van een mazouttank verplicht om de vijf jaar. Het is wel belangrijk om op te merken dat na de eerste vijf jaar, de afstand tussen twee opeenvolgende keuringen afhankelijk is van de staat van de tank bij de keuring. Het kan dus zijn dat de tank minder vaak gekeurd hoeft te worden, maar dit kan ook vaker zijn dan om de vijf jaar.

Waar kan ik een erkend controleur vinden?

Om de keuring van je mazouttank te laten verzorgen, moet je steeds beroep doen op een erkend controleur. Deze erkend controleur zal de keuring dan ook uitvoeren volgens de wettelijke en technische regels.

Je kan deze erkend controleur vinden in beroepsverenigingen of via de officiële institutionele inspectiebedrijven. Wanneer je via deze bedrijven een erkend controleur zoekt hoef je je geen zorgen te maken of de controleur wel een erkend persoon is.

Wat kost een keuring?

De kosten die gepaard gaan met een keuring van de mazouttank, zijn afhankelijk van verschillende factoren. Hierbij kun je denken aan de grootte van de tank, de locatie van de tank en ook de staat van de tank. Gemiddeld kun je rekenen op een kostprijs van 150 tot 200 euro.

Conclusie

Het periodiek laten keuren van je mazouttank is wettelijk verplicht in België. Je moet daarom minstens om de vijf jaar je tank laten keuren. Dit kun je laten verrichten door een erkende controleur die je kunt vinden bij beroepsverenigingen of via officiële institutionele inspectiebedrijven. De kostprijs van de keuring hangt af van een aantal factoren, waaronder de grootte van de tank en de staat waarin deze verkeert.

FAQs

1. Moet ik mijn mazouttank ook laten keuren als deze nog nieuw is?
Ja, een nieuwe mazouttank moet verplicht gekeurd worden.

2. Wat als de tank niet aan de juiste eisen voldoet?
Als de tank niet in orde is, moet deze gerepareerd worden en opnieuw gekeurd worden.

3. Moet ik steeds dezelfde erkende controleur inschakelen?
Dit is niet verplicht, je kan bij elke keuring een andere erkende controleur gebruiken.

4. Wanneer moet ik een keuringsattest hebben?
Je moet het keuringsattest steeds bijhouden en voorleggen als de overheid erom vraagt.

5. Moet ik mijn mazouttank ook laten keuren als ik deze niet meer gebruik?
Ja, ook als de mazouttank niet meer in gebruik is, moet deze nog steeds verplicht gekeurd worden.